Maj 2021
Udostępnij:

OPAKOWANIA AKTYWNE DLA PRODUKTÓW WEGAŃSKICH ORAZ WEGETARIAŃSKICH


Pod koniec kwietnia poznaliśmy zwycięzców I Edycji Konkursu „Startup School UR”, zrealizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Jak wielokrotnie powtarzali sami Członkowie Komisji: projekty były tak dobre, że niezmiernie ciężkim zadaniem było wskazanie tych najlepszych. Wybór musiał zostać jednak dokonany.
Niezwykle cieszy fakt, że potencjał Kadry Naukowo-Badawczej z naszej Uczelni został wykorzystany w tak zaawansowany sposób do generowania pomysłów i innowacji! Jak wynika z opinii uczestników tegoroczna edycja „Startup School UR” to był świetnie spędzony czas, a także masa nowych umiejętności i kompetencji.

W rezultacie, w wyniku obrad Komisji Oceniającej, w oparciu o przeprowadzoną dyskusję uwzględniającą przyjęte kryteria oceny, Komisja Oceniająca przyznała I miejsce dla autorów projektu "Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich oraz wegetariańskich".

ZAŁOŻENIA

Głównym jego celem jest opracowanie wegańskich aktywnych powłok jadalnych, zawierających hydrolizat białkowy z przetwórstwa soi i/lub jego frakcje peptydową, dzięki czemu możliwe będzie wydłużenie trwałości wegetariańskich produktów spożywczych, na które będą one zaaplikowane. Opracowana technologia produkcji hydrolizatu o aktywności przeciwutleniającej z odpadów po przetwórstwie soi pozytywnie oddziałuje na środowisko, poprzez zmniejszenie ilości generowanych śmieci poprodukcyjnych. Ponadto zastosowanie tego hydrolizatu jako składnika powłoki aktywnej, która wydłuża trwałość wegetariańskich produktów spożywczych, powoli zmniejszyć ilość marnowanej żywności.


OBEJRZYJ WIDEO


ZESPÓŁ
dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR - CEO

dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR - COO projektu

dr inż. Marzena Zając, prof. UR - CTO projektu

mgr inż. Paulina Guzik - badania i rowzój

Raz jeszcze gratulujemy wszystkim laureatom konkursu "Startup School UR" oraz wszystkim zespołom, które wzięły udział w tej edycji.

W przypadku chęci współpracy z Zespołem, prosimy o bezpośredni kontakt. Zachęcamy także do kontaktu z uczelnianym Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o.gdzie mogą Państwo uzyskać konkretne informacje na temat komercjalizacji rozwiązań.

Osoby do kontaktu:

mgr inż. Wojciech Przywała – Broker Technologii
e-mail: wojciech.przywala@innowacje-ur.pl
tel.: 12 662 48 53

mgr Wojciech Borówka – Broker Innowacji UR
e-mail: Wojciech.Borowka@urk.edu.pl
tel.: 12 662 48 53


UWAGA - zapraszamy do odwiedzenia BAZY TECHNOLOGII – AGRITECHMARKET.PL

WIĘCEJ na temat warsztatów „Startup School UR”.

Organizatorami I edycji „Startup School UR”  byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o.
Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rector[a]urk.edu.pl
12 662 42 51
12 633 62 45
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
ESP: /URKRAKOW/skrytka

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21

© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR