Maj 2021
Udostępnij:

DesiGate


Prezentację zespołów startupowych, tworzonych w ramach I edycji konkursu „Startup School UR”, realizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, zaczynamy od przedstawienia rozwiązania „DesiGate – urządzenie do dezynfekcji mgłą przedmiotów codziennego użytku”.

ZAŁOŻENIA I CELE

Wśród metod dezynfekcji przedmiotów codziennego użytku, narzędzi czy bagaży brak jest w kraju i za granicą uzasadnionej ekonomicznie metody dezynfekcji. Kluczowym rezultatem projektu będzie automatyczne urządzenie do dezynfekcji przedmiotów poprzez ich zamgławianie kwasem podchlorawym (HOCl). Tego typu dezynfekcja uznawana jest za skuteczną, szybką w realizacji, wydajną oraz bezpieczną metodę pozbycia się zarówno wirusów jak i bakterii, pleśni, grzybów. W obliczu zagrożenia COVID-19 zwraca się szczególną uwagę na utrzymanie wysokiego poziomu dezynfekcji. Urządzenie może być stosowane m. in. w obiektach służby zdrowia, hotelach, restauracjach, biurach, warsztatach, lotniskach, sklepach itp. Technika zamgławiania polega na uwolnieniu środka dezynfekującego wraz ze strumieniem powietrza w postaci cząstek mikroskopijnych o wielkości kilku mikronów (do 3μm).
Dzięki realizacji projektu powstanie pierwsze w Polsce i Europie urządzenie do dezynfekcji przedmiotów w systemie ciągłym. Urządzenie będzie dezynfekowało wszelkie powierzchnie gładkie i porowate, usuwało co najmniej 90% patogenów z ich powierzchni, nie pozostawia zapachu i zacieków, jest bezpieczne dla ludzi i środowiska, wykazuje 80-120 razy większą skuteczność w zwalczaniu mikroorganizmów niż np. podchloryn sodu. Urządzenie jako pierwsze na rynku będzie produkowało środek do dezynfekcji w czasie rzeczywistym zapobiegając jego zanieczyszczeniu. Zastosowanie urządzenia pozwoli na szybką dezynfekcję przedmiotów, narzędzi, bagaży lub żywności. Zastosowanie skutecznego dezynfektantu w postaci kwasu podchlorawego (HOCl) daje 99% skuteczność dezynfekcji przedmiotów. Urządzenie pozwala na szybkie prowadzenie procesu z wykorzystaniem zamgławiania (90% oszczędność środka dezynfekującego), stosowanie zawsze czystego roztworu dezynfekującego, kompaktowa konstrukcja, czas dezynfekcji ok. 60 s. HOCl jest powszechnie uznawany za jeden z najskuteczniejszych biocydów i posiada rekomendację UE jako środek do walki z wirusami w tym SARS-CoV-2.



Twórcą projektu jest Pan dr inż. Maciej Gliniak (pracownik naukowo-dydaktyczny na Wydziale Produkcji i Energetyki Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Kierownik Laboratorium Analiz Fizykochemicznych i Mikrobiologicznych Badań Odpadów, które posiada akredytację PCA AB1716. Ekspert w zakresie przetwarzania i zagospodarowania odpadów. Konsultant ds. Ochrony środowiska w kilku polskich firmach. Do tej pory dr inż. Maciej Gliniak opublikował ponad 70 oryginalnych prac naukowych w czasopismach lokalnych i międzynarodowych. Był również managerem R&D w 10 korporacyjnych projektach technologicznych. Od 2017 roku jest recenzentem w 7 międzynarodowych czasopismach.

W najbliższych dniach przedstawimy kolejne propozycje, jakie powstały w ramach konkursu – „Startup School UR” (Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0”).

W przypadku chęci współpracy z Zespołem, prosimy o bezpośredni kontakt. Zachęcamy także do kontaktu z uczelnianym Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o., gdzie mogą Państwo uzyskać konkretne informacje na temat komercjalizacji rozwiązań.

Osoby do kontaktu:

mgr inż. Wojciech Przywała – Broker Technologii
e-mail: wojciech.przywala@innowacje-ur.pl
tel.: 12 662 48 53

mgr Wojciech Borówka – Broker Innowacji UR
e-mail: Wojciech.Borowka@urk.edu.pl
tel.: 12 662 48 53


UWAGA - zapraszamy do odwiedzenia BAZY TECHNOLOGII – AGRITECHMARKET.PL

WIĘCEJ na temat warsztatów „Startup School UR”.

Organizatorami I edycji „Startup School UR”  byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o.
Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).



Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków
rector[a]urk.edu.pl
NIP: 675 000 21 18    REGON: 000001815    ESP: /URKRAKOW/skrytka
  
© 2024 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie